torsdag 30 september 2010

Fixar till en stek !

Prova detta recept, det är smaskigt!!

Stekt rostbiff i orientalisk marinad (7-8 portioner)
1 kilo benfritt nötkött.
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Välj rostbiff, fransyska eller annan mörad nötstek. En långsmal köttbit är bättre än en rund. Be att få köttet uppbundet eller linda det själv med hushållssnöre.

marinad
1 ½ dl mörk soya
½ dl vitvinsvinäger
2 msk honung
3-4 pressade vitlöksklyftor
½ msk grovt krossad svartpeppar
½ msk torkad smulad timjan eller 1 ½ msk finhackad färsk

Sätt ugnen på 125 grader. Gnid in det uppbundna köttet med salt och peppar och lägg det i en långpanna. Stick in en termometer.Sätt in pannan mitt i ugnen.
Blanda samtliga ingredienser till marinaden. Ta fram två kraftiga plastpåsar där köttet väl får plats.

Stek köttet till önskad temperatur (60 grader för rosa)Låt det stekta köttet vila i ca 10 minuter, lägg det därefter i dubbla plastpåsar. Håll påsarna med öppningen uppåt och häll marinaden över köttet. Fösök att få ur den mesta luften ur påsarna.Tillslut påsen väl, lägg den i en form, ställ in i kylen och vänd på det då och då. Det är klart efter två dygn.

Spara lite av marinaden och sila den. Ta bort snöret och skiva köttet tunt. Lägg upp det på ett serveringsfat och droppa lite marinad över köttet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar